Oct 10, 2021
Vi har alla sett många löpsedlar som spelar på kvinnors träning i relation till vår menscykel, men läser vi någonsin om när träningen plötsligt rubbar hela systemet så att mensen försvinner? Varför försvinner mensen som ett led i en hård träning? Har kvinnorna någon att prata med om menstrubbel och tar tränarna hänsyn till detta?
I det här avsnittet får vi en inblick i hur träning och överträning påverkar kvinnors hormonella balans och menscykel.
När träningen påverkar menscykeln, då tränar man för mycket. Det menar Maria Rydqvist, längdskidåkare och fd landslagsåkare i det svenska längdskidlandslaget som själv erfarit hur många hundra timmars träning om året ledde till utebliven mens. Maria är en i raden av många kvinnor som presterat fysiskt i många år och som kan se tillbaka på sitt liv som kvinnlig elitidrottare med mycket av vad det innebär!
Maria får stöd av dr Angelica Hirschberg Lindén som är professor och specialistläkare inom gynekologi och som forskat en hel del kring kvinnans kropp och idrottsprestationer. Angelica har i många år verkat som konsult för Svenska Olympiska kommitten och tillsammans bedriver just nu forskning just på området Kvinnors fysiska prestationsförmåga.
Ni som lyssnar, ni kanske själva idrottar mycket och hårt och själva erfarit att mensen uteblivit. Eller ni kvinnor som tänkt att lägga upp träningen efter menscykeln, kanske för att maxa er prestation. Det här avsnittet är till er och alla andra som är nyfikna på kvinnans fysiska och hormonella balans!